Risanke

Kaj bi danes otroci brez risank? Ali pa starši, ki imajo medtem, ko njihovi otroci nepremično gledajo v tv ekran, nekaj časa zase. Naj bodo risanke dobre ali slabe za otroke. Dejstvo je, da so risanke del otroštva vsakega otroka, no pa tudi malce večjega otroka. Izbira te otroške opreme je nepopisna. Od tistih za najmlajše, do tistih za malo večje otroke pa tudi takšne za starše. Je otrokom pomembno, če je risanka slovenska ali tuja? Najbrž ne. Sicer je pa prav slovenskih risank zelo malo. Važno je, da je otroku všeč, da mu je zanimiva, da ga pritegne in da se mogoče ob tem še kaj nauči.

Risanke Nodi in podobne, ki  so sinhronizirane, so za otroka še posebej privlačne, saj se ob njih nauči ne le govorice, temveč tudi kakšne vrline. Zato lahko rečemo, da so risanke tudi vzgojne. Niso pa vse take. Ogromno risank tudi vzpodbuja nasilje in teh je danes čedalje več, čeprav otrok na to verjetno ne gleda tako.  Če risanka ni sinhronizirana, se otrok ob tem lahko nauči morda še kakšnega tujega jezika. Skoraj v vsaki knjižnici si lahko sposodimo kakšen dvd na kateri so risanke. Starši si lahko po lastni presoji, kaj je dobro za njihovega otroka, potem tako risanko tudi vzamejo domov. Morda celo sami prej pregledajo.

Majhnemu otroku je pomembno, da je risanka pisana, da vsebuje glasbo. Večjemu otroku je pomembno, da je risanka smešna in da jo na nek način tudi razume. Ponujene imajo tudi risanke v obliki filma. Te si lahko ogledajo otroci v kinematografih in tako risanka dobi za otroka zopet novo dimenzijo in doživetje. Pa ne smemo pozabiti na marketinško potezo. Saj ob vsaki malo bolj odmevni risanki, nas čakajo polne police različnih izdelkov z risanimi junaki. Otroku se ob takih izdelkih oči kar zasvetijo in tako risanke živijo še bližje otrokom.

Otroška oprema , , , , , , ,

Related Posts

Komentar


  1. Najboljše risanke v 90ih « Otroške risanke, 11 mesecmi trenutki

    [...] v 90-ih, ko je bilo veliko risank na televiziji. In toliko, kot ljubim 70. in 80. risanke, je karikature iz 90 namenjena otrokom so bili malo bolj [...]


Polajkaj nas na FB